Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 08:51 - Правилник за устройството и дейността на студентския съвет на СУ "Св. Климент Охридски"
Автор: georghristov Категория: Политика   
Прочетен: 770 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРАВИЛНИК

ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА СТУДЕНТСКИЯ СЪВЕТ

НА СУ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

 

 

 

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Предмет на регулиране

 

Чл. 1.      (1)  Този правилник урежда устройството и дейността на Студентския съвет на СУ „СВ. Климент Охридски” като орган за защита на общите интерси на обучаващите се в Университета.

                 (2)  Студентският съвет (СС) осъществява дейността си въз основа на законите на Република България, Правилника за устройството и дейността на СУ „СВ. Климент Охридски” и настоящия правилник.

 

 

 

Основни задачи

 

Чл. 2.        Студентският съвет на СУ:

1.        Организира избора на свои представители в ръководните органи на висшето училище;

2.        Прави предложения за въвеждане на допълнителни учебни дисциплинипред Академичния съвет на СУ;

3.        Прави предложения за покана на външни предподаватели;

4.        Съдейства при организирането и създаването на специализирани студентси общности: научни студентски общности, клубове по интереси, научни групи. Посочените студентси общности се  ползват с подкрепата на СС пред съответните институции;

5.        При необходимост създава и управлява свои организационни звена;

6.        Установява вътрешни и международни образователни, културни и следдипломни контакти между студентите;

7.        Извършва проучвания, анкети и изслушвания по въпроси, свързани с интересите на студентите;

8.        Изразява мнение и прави предложения за развитието на спортната дейност във висшето училище;

9.        Участава в управлението и стопанисването на студентските общежития и прилежащите им части и в определянето на размера на месечните наеми, семестриалните депозити и други плащания;

10.     Избира чрез конкурс свои представители в Комисията по социално-битовите въпроси на учащите и упражнява контрол върху дейността им;

11.     Участва в разработването и приемането на правилници за управлението, стопанисването, контрола, условията за ползване и вътрешния ред в студентските общежития и столове;

12.     Участва чрез свой представител в Софийската комисия за разпределение и контрол по експлоатациата на студентските общежития и столове;

13.     Участва в организацията на учебния процес, разпределението на стипендиите и помощите за студенти.

 

Чл. 3.      (1) Членовете на СС имат право:

1.        Да избират и да бъдат избарни в ръководните органи на СС и СУ „СВ. Климент Охридски”;

2.        Да участват в общото събрание на съвета и  да гласувата със „за”, „против” и с „въздържал се” по предложените на режим на гласуване въпроси освен ако СС не рещи друго;

3.        Да отправят въпроси и предложения до ръководните органи на СС и представителита на СС в други органи;

4.        Да предлагат на ОС на СС изменения и допъления на дневния ред;

5.        Да предлагат на ОС на СС изменения и допълнения в настоящия превилник.

                (2) Членовете на СС нямат право:

                 1.     Да извършват политическа, търговска или религиозна дейност в СС и от негово име;

                 2.     Да накърняват авторитета на организацията.

                (3) Членовете на СС се задължават:

                 1.  Да изпълняват решенията на ОС, ръководните органи на СС и на комисиите, в които                             членуват;         

                 2.    Да  информират колегите си за инициативите и дейността на СС;

                 3.    Да присъстват на заседанията на ОС, ръководните органи и комисиите, в които членуват.

 

II. ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА   СТУДЕНТИТЕ В СС (КОНСТИТУИРАНЕ НА СС)

 

Чл.4. Общи положения

 

(1) При произвеждането на изборите се спазват принципите за равни възможности, информиран избор, документиране на изборната процедура, всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

(2) Пасивно и активно избирателно право имат всички студенти на Софийски Унивеситет „Св. Климент Охридски” , независимо от формата, степента и вида на обучение, в която са приети в Унивеситета.

(3) За произвеждането на всички избори се образува Централна студентска избирателна комисия. (ЦСИК), а във всеки факултет на СУ -Факултетни избирателни комисии (ФИК).

 

Чл.5. Избирателни комисии

 

(1) ЦСИК:           

  1.ЦСИК се състои от председател, секретар и трима членове.

  2. Членовете на ЦСИК се назначават от СИС по предложение на председателя на СС не по-късно от 14 дни преди датата на произвеждане на изборите.

 (2) ФИК:

   1.ФИК се състои от председател и секретар.

   2..Членовете на ФИК се назначават от председателя на ЦСИК не по-късно от 3 дни преди датата на произвеждане на изборите.

  (3)  Към предвидените членове на ЦСИК и ФИК, могат да се включат допълнително до още двама членове, ако произвеждането на изборите преставлява особена фактическа или правна сложност.

  (4) За членове на ЦСИК и ФИК не могат да се назначават :

           1. кандидати в съответните избори ;

           2. студенти с прекратени права по чл.74 от ЗВО.

  (5) Всички членове на ЦСИК и ФИК трябва да са измежду студентите в Университета, които имат избирателни права

  (6) ЦСИК и ФИК могат да заседават при кворум поне половината от членовете й, както и да вземат решения с абсолютно мнозинство.

 

Чл.6. Избиране на Студентски съвет

(1) Избори за Студентски съвет се произвеждат на всеки две години. Председателят на СС взема решение за произвеждане на избори, което подлежи на одобрение от Студентския изпълнителен съвет (СИС).

(2) Частични избори за попълване на предсрочно прекратени мандати се произвеждат веднъж годишно по решение на председателя на СС. На мястото на члена с предсрочно прекратен мандат се избира нов, който е студент на същия факултет, по реда на настоящия правилник.

(3) Избори се произвеждат по мажоритарната система с независими кандидати.

(4) Избират се общо 60 члена на Студентски съвет, разпределени по квоти за всеки факултет. ЦСИК определя размера на квотите съобразно пропорцията  между  броя студенти във факултета и всички студенти в СУ. Минималната квота е 1 мандат.

(5) Кандидати за членове на Студентски съвет:

  1.Всеки студент, отговарящ на изискванията на чл.1,ал.2 може да се кандидатира за представител на студентите в СС в срок, определен от ЦСИК преди произвеждането на изборите.

 2.За да участва в произвеждането на изборите кандидатът трябва да се регистрира чрез писмено заявление по образец до ЦСИК, към което е приложено уверение за наличието на обстоятелствата по чл.1, ал.2.

 

Чл.7. Гласуване

 Гласуването се осъществява чрез интегрални  бюлетини, в определените от ЦСИК за целта помещения, находящи се на видно място във всеки отделен факултет.

 

Чл.8. Установяване и обявяване на изборните резултати 

(1) ФИК установява резултатите от гласуването и ги отбелязва в протокол.

(2) За избран при първото гласуване се смята кандидат от съответния факултет, получил най-много гласове. Избраните кандидати се подреждат според броя на получените гласове по низходящ ред до попълване на местата в квотата на факултета.

(3) Ако няколко кандидата имат равен брой гласове и това е от значение дали кандидатите ще се считат за избрани се провежда второ гласуване между тях.

(4) ЦСИК обявява резултатите от произвеждането на изборите с решение в тридневен срок.

 

Чл.9. Обжалване на произвеждането на изборите

(1)     Обжалването на законосъобразността на произвеждането на изборите се осъществява  в двуинстанционно производство чрез писмена жалба. Като първа инстанция действа ФИК, в района на който се твърди, че е извършено нарушение, а като втора ЦСИК. Отказа на ЦСИК да регистрира кандидат за член на Студентски съвет може да се обжалва пред председателя на СС.

(2)     Право на жалба има всяко заинтересовано лице, имащо пряк и личен интерес.

       (3) Срокове:

         1. Обжалването може да се извърши:

          а. пред ФИК- в 3  дневен срок от деня на избора;

          б. пред ЦСИК чрез ФИК- в 14  дневен срок от постановяване на решението на ФИК. Условие за допустимост на жалбата е обжалването пред първата инстанция;

          в. отказът на ФИК да впише избирател, невключен в изборните списъци може да се обжалва само в рамките на изборния ден пред ЦСИК, която се произнася незабавно с решение;

          г. отказа на ЦСИК да регистрира кандидат за член на Студентски съвет може да се обжалва не по-късно от 3 дни преди произвеждането на изборите пред председателя на СС, който се произнася незабавно.

         2. ФИК и ЦСИК се произнасят в 3 дневен срок от постъпване на жалбата , освен в случая на Чл.13(3) т.1 б. в . Произнасянето се обективира в мотивирано решение.

     (4)  ЦСИК може да отмени изцяло или отчасти решението на ФИК като незаконосъобразно или да отхвърли жалбата.

 

Чл. 10.  Общото събрание приема решение относно неуредените въпроси за произвеждането на избори за Студентски съвет. Този раздел се прилага съответно и за избиране на представителите на факултетните студентски съвети, доколкото не са установени специални норми.

                                

 

III. ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ

 

Чл. 11.     (1)  Органи на управление на СС са:

1.        Общо събрание;

2.        Студентски изпълнителен съвет;

3.        Председател на Студентски съвет.

(2)     Органите на управление имат мандат 2 години. Той не се прекъсва с произвеждането на частични избори. Мандатът на допълнително избраните при частични избори членове на колективен орган, както и на едноличните органи, изтича с мандата на съответния орган.

(3)     Мандатът на председателя на СС съвпада с мандата на Общото събрание, което го е избрало. След изтичане на мандата му, той изпълнява своите функции до произвеждането на нов избор за председател.

 

Състав на Общото събрание

 

Чл. 12.     (1)     Общото събрание (ОС) е висш колективен орган за управление на СС.

(2)        ОС на СС се състои от представителите на студентите и докторантите в ОС на СУ както следва: студенти 15%, докторанти 1%.

(3)        Нормите на представителство по предходната алинея се определят както следва:

1.           Представителите на студентите- пропорционално на броя на студентите редовно обучение в съответния факултет;

2.           Представителите на докторантите- 1% от общия брой членове в ОС на СУ.

(4)        Всички студенти и докторанти в СУ „СВ. Климент Охридски” имат право да участват в избирането на свои представители за попълване на Общото събрание на СС. При упражняване на това право не се допускат ограничения или привилегги, основани на раса, пол, произход, етническа принадлежност, религия, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

(5)        Всеки студент или докторант има право да се кандидатира и да бъде избран за представител на студентите или докторантите от факултета, в който се обучава.

(6)        Мандатът на членовете на СС е две години с право да бъдат избирани за още един мандат. При предсрочно прекратяване на мандата на член на СС по установения в този правилник ред се избират нови представители. Мандатът на допълнително избраните членове на СС изтича с мандата на ОС на СС.

(7)        Мандатът на член на СС се прекратява предсрочно:

1.           По негова писмена молба до председателя на СС;

2.           По решение на ОС:

а)     при грубо нарушаване на актовете, регламентиращи работата на СС;

б) при обективна невъзможност за изпълнение на задълженията поради трайна неработоспособност;

в)     при пребиваване в чужбина за повече от шест последователни месеца;

г)     след четири последователни неявявания на заседания на ОС.

3.       По силата на този правилник:

а)     поради осъждане за умишлено престъпление от общ характер;

б)     поради изтичане на срока на обучение съгласно учебния план;

 в)    при прекратяване на студентските права.

(8)   Предсрочно прекратяване на мандата на член на СС по т. 2 на предходната алинея се осъществява по писмено искане на една трета от членовете на ОС на СС. Решенията в тези случаи се вземат от ОС с повече от половината от списъчния състав.

 

Чл. 13.  (1)   Представителите на студентите и докторантите в Общото събрание на Университета се избират от представляваните общности. Избори за СС се провеждат веднъж на две години. При провеждане на изборите се спазват принципите за равни възможности, информиран избор, документиране на изборната процедура.

(2)     Произвеждането на избор се осъществява от Централна студентска избирателна комисия (ЦСИК) в състав: председател, секретар и трима членове. ЦСИК осигурява пълното информиране на студентите и докторантите относно:

1.        предизборната кампания;

2.        изборна процедура;

3.        деня, мястото и формата на гласуване не по-късно от 14 дни преди деня на избора.

 

(3)     ЦСИК се конституира от СИС на СС по предложение на председателя на СС. ЦСИК осъществява дейността си по факултети посредством Факултетски избирателни комисии. Редът за конституиране на Факултетските избирателни комисии се определя от СИС. За всички, неуредени от този правилник въпроси, касаещи изборите членовете на СС. Се прилагат разпоредбите на Закона за висше образование и Правилника за устройство и дейността на СУ „Св. Климент Охридски”.

                Конституиране на Общото събрание

                Чл. 14.  (1) Мандатът на ОС започна от първото му конституивно заседание, което се свиква от председателя на предходния СС в двумесечен срок след деня на провеждане на  изборите.

                               (2) Пърото заседание на ОС се открива и до избирането на нов председател на СС се ръководи от председателя на предходния СС. Последният представя пред ОС отчета за дейността си от предходния мандат.



Тагове:   съвет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georghristov
Категория: Политика
Прочетен: 51149
Постинги: 21
Коментари: 25
Гласове: 182
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930